perjantai 21. elokuuta 2015

Vierailu Igoma alakoululla

Pääsimme vierailemaan Tampere-Mwanza ystävyyskaupungin Lamminpään ystävyyskoululla, Igoman alakoululla. Lähestyessämme koulua, alkoi luokkien ikkunoista vilkkua ilosta pomppivia lapsia ja riemun kiljahdukset saivat aikaan iloisen surinan. Meidän tulostamme oltiin riemuissaan. Ensin kävimme tutustumassa opettajanhuoneeseen, jossa koulun rehtori kertoi meille koulusta.

Koululla on esikoulu ja luokat 1-7. Koulussa on 2200 oppilasta ja luokkakoot ovat 100-200 oppilasta/luokka. Luokkaa opettaa aina yksi opettaja. Koulun rehtori kertoi, että tamperelaiset opettajat ovat käyneet opastamassa heitä avustajien käytössä, koska opettajien palkkaamiseen ei ole varaa. 7-luokan oppilaat olivat saaneet pulpetit Aamulehdeltä lahjoituksena. Pulpetteja esiteltiin ylpeinä.

7 -luokalla on 240 oppilasta ja yksi opettaja
Rehtori kertoi, että esikoululaiset saavat koulussa aamupuuron, muuten oppilaat eivät saa koulussa lounasta, vaan heillä on oltava omat eväät mukana tai he voivat ostaa pähkinöitä tai samosoja (pasteijoita) ruuanmyyjänaisilta. Rehtori kertoi, että 6-7.luokkalaisilla on koululla lounas, mutta se on järjestetty yhteistyössä vanhempien kanssa.

Normaalisti koulupäivät alkavat klo 7.00, jolloin aloitetaan koulun alueen siivouksella. Klo 8.00 alkaa ensimmäinen oppitunti ja koulupäivä päättyy klo 14.30. Joka aamu pidetään aamunavaus koulun pihassa, jolloin koko koulu kokoontuu pihaan laulamaan Tansanian kansallislaulun.

Koulussa tytöillä ja pojilla tulee olla lyhyet hiukset ja koulupuku. Peruskoulu on Tansaniassa lain mukaan maksuton, mutta jokaisen tulee ostaa koulu-uniformu, koulukirjat ja lounas itse. Tämän lisäksi Igoma koulu kerää joka perheeltä 10 000tsh/lapsi (n.5€) lukukaudessa koulurakennusten ylläpitoa varten. Mikäli perheellä ei ole varaa maksaa tätä, se ei ole välttämätöntä. Näillä rahoilla on rakennettu mm. vessoja ja muita kouulun rakennuksia. Rehtori kertoi, että koulussa on enemmän tyttöjä kuin poikia sekä ala- että yläkoulussa, myös yliopistoissa. Koulussa heillä on käytössä a, b, c arviointi, ei numeerista arviointia kuten Suomessa.
Aamunavaus koulun sisäpihalla
Koulun esittelyn jälkeen menimme piha-aukealle koulun keskelle, johon kaikki koulun oppilaat saapuivat. Oppilaat lauloivat meille 2 Tansanian kansallislaulua. Yli 2000 oppilaan laulamana nämä laulut kuulostivat hyvin arvokkailta ja meillä oli hyvin juhlallinen tunnelma. Katselimme oppilaita vähintään yhtä ihastuneina ja innoissaan kuin hekin meitä. Esittäydyimme vilkuttamalla maittain (Tansania, Suomi, Etelä-Afrikka ja Mosambik) oppilaille.

Ihanaa ja ihmeellinen Nelli!
Esikoululainen opettelee laskemaa siemenillä
Tämä esikoululainen laskee pullonkorkkien avulla

Ahkera eskari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti