Perinteisesti ruuanlaitto on naisten hommaa. Perheen tytöt osallistuvat myös ruuanlaittoon pienestä pitäen. Lapsivankilalla lapset valmistavat itse ruuat ja dada (sisko) valvoo ruuanlaittoa. Tansanialainen ruoka valmistetaan joko vedessä tai kookosmaidossa keittäen, grillissä grillaten tai öljyssä uppopaistaen. Ruoka on siis aika raskasta ja rasvaista. Vihanneksia kuten salaattia, tomaattia ja porkkanaa käytetään ruuanlaitossa, mutta se usein raastetaan pieneksi ruuan sekaan. Raakaa salaattia perinteiset tansanialaiset eivät juurikaan syö (käsittääkseni, voin olla väärässä), vaan vihannekset kokataan jollain tapaa ennen syömistä.
CHAPATI on vähän kuin roti, naanleipä tai tortillalätty jonka sisään voi laittaa jotain esim. quacamolea tai sen voi syödä lisukkeena muun ruuan kanssa. Intialaiset ovat aikoinaan tuoneet chapantin Tansaniaan, joten suurta eroa rotiin tai naanleipään ei ole. Ehdoton suosikki! Todella hyvää!
Chapatia ruokabanaani-lihamuhennoksen lisukkeena |
CHIPSIMAYAI on herättänyt kummastusta ja epäluuloa monessa mutta kerran sitä syötyään, voisi sitä tehdä jopa kotona joskus. Chipsimayai on munakas, jossa on ranskalaisia. Erikoista mutta hyvää.
Chipsimayai |
Ugalia lihalla ja avocado-tomaatti-cashewpähkinä salaatilla |
MTORI on ruokabanaanikeittoa, jota meillä on silloin tällöin lounaalla. Paikalliset kuulemma syövät sitä aamupalaksi.
Tällä banaanikauppiaalla on hyvä valikoima sekä ruokabanaania että makeaa banaania |
NDIZI NA NYAMA on ruokabanaanista ja lihasta valmistettu "mössö" ( kai joku muhennos olisi oikeaoppinen termi). Ruokabanaanilla korvataan riisi tai peruna ja se ei ole makeaa. Makeita banaaneja myydään erikseen. Ruokabanaani on usein vihreää ja isokokoista. Makeaa banaania on sekä minikokoisina että "tavallisen" kokoisena.
Ruokabanaania lihalla ja porkkanaraasteella |
MIHOGG on kassavaa eli suippo juures joka muistuttaa vähän perunaa tai bataattia. Kassava on kuivahkoa joten se tarvitsee rinnalleen jonkin kastikkeen. Talolla meillä on kassavan kanssa vihanneksia kookosmaitoon keitettynä.
MAANDAZI on uppopaistettu munkki joka on melko samanlainen mielestäni kuin suomalainen munkki. Munkit ovat usein neliskulmaisia, pyöreitäkin löytyy. Munkkiin ei tehdä reikää, eikä sisään pursoteta hilloa. Näin että samosoja oli Arushassa hotellin aamupalapöydässä, joten kait niitäkin sitten syödään aamuin illoin.
SAMOSA on uppopaistettu piiras tai pasteija, jonka sisällä voi olla joko liha, kana tai kasvis täyte.
Lihaa ja maitotuotteita paikalliset eivät kovin paljoa syö. Liha on harvinaista ja siksi kun sitä on pöydässä, on siihen usein olemassa jokin erityinen syy.
Pikkuruinen lihakauppa |
Tansanialaiset syövät ruuan usein käsin (tai lusikalla). Ugalia syödään niin että siitä muotoillaan pallo ja keskelle tehdään kolo johon laitetaan muhennosta. Ruokailu tapahtuu usein oikealla kädellä.
Ruokien lisukkeena ja jälkiruokana syödään usein hedelmiä; vesimeloonia, makeaa banaania, papaijaa, mangoa, mandariinia ja ananasta kaudesta riippuen. Ravintoloista saa edullisesti tuoreista hedelmistä puristettua mehua, joka on kertakaikkisen ihanaa!
Hedelmäkauppiaat asettelevat usein hedelmät siisteihin kasoihin. |
Jee ananaskausi on alkanut! |
Africafe on pikakahvia, jota joka paikassa tarjoillaan. Aluksi maku ei miellyttänyt, mutta kaikkeen tottuu. Parempaa ehdottomasti kuin Balicafe!!! Joistain ravintoloista saa cappucinoa ja muita erikoiskahveja edullisesti.
Irtokarkkia tai muita karkkeja tansaniassa on vähän huonosti. Tuontikarkit (mm. saksalainen Haribo) on kuumaa valuuttaa jos sitä löytää kaupasta. Paikalliset syövät makean nälkään mm. siemeniä joihin on laitettu makean kirpeä kuorrute. Siementä ei syödä, vaan se sylkäistään pois. Suklaata ja jäätelöä löytyy moneen lähtöön.
Lähin vihannestori löytyy Shanty Town Roadin alusta. |
Arushan ruokatorilta |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti