torstai 20. elokuuta 2015

Vierailu Misungwin erityiskoululla

Vierailimme keskiviikkona Misungwin erityiskoululla, joka on tarkoitettu näkö- ja kuulovammaisille lapsille sekä lapsille, joilla on albinismi. Tällaisia erityiskouluja on Tansaniassa vain kolme, koska yleisemmin lapset, joilla on erityistarpeita, on integroituna normaaleihin kouluihin. Joissain kouluissa saattaa olla erityisluokkia.

Koulussa on eri luokat näkö- ja kuulovammaisille lapsille sekä lapsille, joilla on albinismi. Koulun opettajat ovat erikoistuneet opettamaan tiettyä erityispiirrettä. Kuulovammaisten opettajat osaavat viittomakieltä. Tiesitkö, että Tansanialainen viittomakieli on peräisin Suomen viittomakielestä? Se on ajan myötä muokkautunut vastaamaan maan tarpeita, sillä suomenkielessä ei ole olemassa kaikkia samoja sanoja tai ilmauksia kuin swahilissa. Tällä opintokäynnillä keskityimme näkövammaisten opetukseen, sillä albinismiin tutustumme myöhemmin vierailevan luennoitsijan avulla.

Misungwin erityiskoulussa on 1500 oppilasta ja 200 heistä asuu koulun asuntolassa. Koulussa on 49 opettajaa.
Hyppäsimme siis aamutuimaan yliopiston bussiin ja lähdimme tutustumiskäynneille
Koulun ulkopuolella meitä vastaanotti monia iloisia lapsia
 Mr. Omary Mkally on Tansaniassa tärkeä henkilö näkövammaisten koulunkäynnin mahdollistajana. Mkally kävi Amerikassa opettelemassa vuosina 1984-86 näkövammaisten pistekirjoitusta ja koneiden korjaamista.Tullessaan Mkally toi koneita ja tietämystä mukanaan Tansaniaan. Tällä hetkellä Tansaniassa on 52 koulua, jossa näkövammaiset voivat opiskella pistekirjoitusta.

 Mkally kertoi, että on olemassa kahdenlaisia pistekirjoituskoneita, joilla näkövammaiset voivat kirjoittaa. Dar es Salamissa on myös iso kirjapainokone, jolla voidaan printata pistekirjoituskirjoja. Mkally keroi, että pistekirjoitusta voi kirjoittaa millä tahansa kielellä, jopa kiinaksi!
Sosiaalityön opiskelija Sanna testaa pistekirjoituskonetta. Näkövammaisten opettaja lukee Sannan kirjoittamaa tekstiä.
Pistekirjoituskone
Toinen malli pistekirjoituskoneesta
Pistekirjoitustekstin monistuskone, jolla voi kopioida yhden paperin kerrallaan
 Mkally kertoi, että heillä on täysin sokeille lapsille tietokoneita, joissa on ääni, joka kirjaimelle, jolloin äänen perusteella voi tietää mitä kirjoittaa. Tansaniassa on myös puhuvia tietokoneita, Mkally kertoo. Rahoitusta laitteisiin koulut ovat saaneet yksityisiltä lahjoittajilta ja yhdistyksiltä.


Tietokone, joka suurentaa tekstiä niin, että sitä on helpompaa lukea

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti