sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Satukirjoja ja kokkailua

Raun päiväkoti on vuonna 2009 Sama Aurinko ry:n perustama päiväkoti joka on tarkoitettu Hiv positiivisten perheiden lapsille tai muuten köyhille perheille. Työntekijät tekevät kotikäyntejä ja kiertävät Raun kylässä etsien apua tarvitsevia perheitä. Päiväkoti on lapsille ilmainen ja siellä tarjotaan aamupuuro ja tukeva lounas kaikille lapsille. Lasten päästyä päiväkotiin voivat vanhemmat mahdollisesti mennä töihin. Monen lapsen vanhemmat ovat joko yksinhuoltajia, Hiv-positiivisia tai muuten sairaita tai muuten apua tarvitsevia. Päiväkodissa lapset saavat päivärytmin, esiopetusta, virikkeellisen ympäristön ja ruokaa. Päiväkodissa työskentelee 2 lastentarhanopettajaa, lastenhoitaja ja 2 keittäjää. Lastentarhanopettaja ja lastenhoitaja ovat myös Hiv-positiivisia naisia.

Päiväkodissa olevien lasten vanhemmille on perustettu 2013 naistenryhmä johon etsitään kokoajan lisää naisia. Ryhmän tarkoituksena on kouluttaa naisia  ja näin saada mahdollistettua heille parempi elämänlaatu. Ryhmä kokoontuu vapaaehtoisten ohjauksella ja itseohjautuvasti. Ryhmässä opetellaan yrittäjyyttä, ompelua ja muita taitoja (mm. englanti ja matematiikka) jotka edistävät naisten mahdollisuuksia työllistyä ja parantaa arkeaan. Ryhmään palkataan ompeluopettaja joka opettaa naisia ompelemaan. Tämän jälkeen Sama Aurinko voi tehdä naisille vaate- ja tekstiilitilauksia ja myydä tuotteita Suomessa. Naiset voivat myös ottaa tilauksia vastaan lähialueen ihmisiltä ja näin saada tienattua itselleen rahaa. Sosiokulttuurista innostamista parhaimmillaan.


Viikko RAUssa vilahti nopeasti. Joka päivä opiskelimme englantia ja matematiikkaa ja iltapäivisin teimme jotain luovaa. Otimme viikon projektiksi tehdä lapsille satukirjat. Etsin netistä englannin ja swahilinkielisen sadun, jossa poika lähtee safarille. Tiesin etteivät kirjat valmistuisi tuossa tuokiossa vaan niitä tehtäisiin pitkään ja hartaasti, mutta yllätyin kuinka vaativaa naisille oli vapaa piirtäminen. Tehtävänä oli piirtää sadussa olevia Afrikan eläimiä, kuten leijona, kirahvi jne. Lopulta haasteellisuuden vuoksi autoin naisia piirtämään kuvat satukirjoihin ja he saivat värittää ja täydentää kuvat sekä liimata tekstipätkät sivuille. Tansanialaisessa koulussa ei kannusteta oppilaita luovaan piirtämiseen joten jos ei itse ole aktiivinen piirtäjä, ei luultavasti ole kovin hyvä piirtämään. Piirtämistä kyllä on kouluissa mutta se on jäljentämistä, ei niinkään vapaata piirtämistä. Kivat kirjat saatiin kuitenkin perjantaina valmiiksi!

Perjantaina valmistimme naisten kanssa heidän toivomaansa ruokaa eli pilauta. Hankin tarvikkeet ja valmistimme päiväkodin lapsille ruokaa. Oli tosi mukavaa päästä itsekin oppimaan kuinka pilau valmistuu erinomaisen pääkokin (päiväkodin keittäjän) opastuksella. Kauan sitä ruokaa tehtiin, mutta hyvää tuli!!! NAM!! Voi olla että jos tulette mulle kylään voitte hyvällä onnella saada mun valmistamaa pilauta Suomeen palattuani.

Ruoka valmistetaan kahdella hiilikeittimellä
Valkosipuleista ja inkivääristä tehdään tahnaa huhmarissa

Hiilikeitin toimii myös uunin tavoin kun ruuan teon
loppuvaiheessa nostetaan hiilit keittimen päälle.
Tässä monen tunnin aherruksen tulos

Tässä vielä muutamia kuvia päiväkodin puolelta, jossa tulee joka päivä vietettyä enemmän tai vähemmän aikaa. Päiväkodin lapset on NIIN muruleja! Taidan ottaa pari kainaloon ku palaan Suomeen!

Perinteisen juhlissa tanssittavan tanssin opettelua


Mama Africa ja hänen vauvansa
Palapelejä pelaillaan päivittäin
Tällä Louisin autolla pääsin kotiin töistä perjantaina.
Voi sitä riemun määrää kun koululaiset näkivät ohi ajavan auton
Mikäli haluat tukea Raun päiväkodin tai naistenryhmän toimintaa tai Msamarian toimintaa on Sama Aurinko ry:ltä mahdollista tilata kortteja ja kalentereita. Lisätietoja: http://www.samaaurinko.fi/ajankohtaista/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti