perjantai 1. marraskuuta 2013

Viimeinen viikko Mahabusussa

Viimeinen viikko lapsivankilalla meni kuin siivillä! Maanantaina pääsin mukaan parin nuoren kanssa oikeudenkäyntiin. Moshissa on kaksi oikeuslaitosta, primary court (ensisijainen tuomioistuin) jossa käsitellään pienet rikokset ja secondary court(toissijainen tuomioistuin), jossa käsitellään isompia rikoksia. Itse pääsin tähän jossa käsitellään pienempiä rikoksia. Kävelimme lapsivankilalta oikeustalolle aamutuimaan ja olimme paikalla hyvissä ajoin, eli 9 aikaan, jolloin siellä tulee olla paikalla. Vähään aikaan ei kuitenkaan tapahtunut vielä mitään, joten istuskelimme oikeustalon ulkopuolella tovin jos toisenkin. Jonkin ajan kuluttua eräs vartija ilmoitti että oikeudenkäynnit alkavat 10.30 joten odottelimme vielä toisen tovin. Oikeustalolla oli yksi isompi sali ja monta pienempää salia/huonetta. Pääsimme vihdoin 11 aikaan pieneen huoneeseen jossa oli tuomari ja useampi muu työntekijä ja vartija. Nuorista toinen oli jo 8. kerran oikeudessa ja asunut lapsivankilalla 4kuukautta. Nuoren isä saapui myös paikalle oikeudenkäyntiin. Nuoren isä tenttasi kovasti nuoren mielipiteiden muuttumista ja hänen käytöksen parantumista. Nuori vakuutti kovasti että on motivoitunut palaamaan kotiin ja käyttäytyisi kunnolla ja haluaisi palata kovasti kouluun. Lopputulema oli se että hän lähti isän kanssa pakkaamaan vankilalle tavaroita ja palasi kotiin hymyssä suin. Joka kuukausi hänen silti vielä tulee käydä ilmoittautumassa oikeudessa siihen asti että hänen tapauksensa saadaan loppuun käsiteltyä. Juttelin nuoren kanssa ja muistutin häntä että nyt on todellinen näytön paikka tulevaisuuden kannalta. Koulutus on avain parempaan elämään, sitä täällä heille kokoajan hoetaan. Tosin kaikille lapsille koulussa käynti ei ole mahdollista vaikkakin he haluaisivat sinne mennä. Vaikka koulu on ilmainen, tarvitaan rahaa koulupukuun, kirjoihin ja kouluruokaan. Toivotaan että tämän nuoren kohdalla perheen rahat riittävät ja hän pääsee kouluun. Nuoren haave on tulla isona lentäjäksi tai kirjanpitäjäksi. Toinen nuorista oli ollut vasta 3 viikkoa lapsivankilalla ja hänen tuomionsa oli myös sellainen että hän sai luvan palata kotiin. Oli hyvä kokemus päästä käymään oikeudessa, vaikkakaan en ymmärtänyt itse oikeudenkäynnistä sanaakaan.

Sain tämän eräältä pojalta lahjaksi pienelle rullalle käärittynä.
Tiistaina pidimme matematiikkaa ja edellisistä kerroista viisastuneena olimme tehneet kaikille nuorille omat matematiikantehtävä laput (vähän kuin kokeet). Lappuja oli kolmea erilaista, eli kaverilta lunttaaminen olisi erittäin hankalaa. Vankilalla kun kaverilta apujen hankkiminen on aika yleistä. Keskittyneesti kaikki tekivät tehtäviä, jotkut yhden paperin, jotkut vajaan yhden paperin tasosta riippuen. Opetin myös yhdelle pojalle värikynien avulla helppoja plus laskuja koska nekään eivät onnistuneet. Hieno tunne kun saa jonkun tajuamaan ehkä jotain jostain!

Tyttöjen makuuhuoneen seinää vasten poseerausta. Hakuna matata!
Keskiviikkona otimme haasteen vastaan. Opetimme veden kiertokulkua maapallolla, tuulen ja sateenkaaren syntyä. Piti vähän googlettaa ennen kuin osasi selittää näitä asioita, heh! Ja vielä tietenkin englanniksi. Kiinnostuneita oppilaita oli!

Torstaina vietimme perjantaita, eli katsoimme leffaa. Vuorossa oli karate kid joka on nuorten mielestä niin hyvä että sen voi katsoa monta kertaa. Iltapäivällä oli jälleen vuorossa käsinauhojen punontaa joka on monen nuoren mieleen. Lankatehdas saatiin nopsasti käyntiin ja hymyn huulille.

Perjantai oli erikoispäivä, koska oli minun viimeinen päivä vankilalla ja TVL talolta oli 4 vierailijaa paikalla. Ensin sairaanhoitaja opiskelijat Henna ja Niina pitivät terveystietoa nuorille. Aiheena oli ruuan matka elimistössä, hengitys, päihteiden vaarat elimistölle. Iltapäivällä Eeva ja Tia ( jotka ovat työharjoittelussa TVL talon kautta) kaivoivat kitarat esiin ja lauloivat nuorten suosimia kappaleita ja opettivat muutaman yhteislaulun. Iltapäivä huipentui pizzan ja limpparin merkeissä. Läksiäislahjana tarjosin heille herkkuja. Muutama poika oli piirtänyt läksiäiskortteja ja niitä lukiessa meinasi tulla tippa linssiin. Haikein mielin jätin lapsivankilan taakseni.





Kiitos kaikille opetusmateriaaleihin lahjoittaneille!!! Ostin englanninkielisen vastakohdat pelin, viivottimia, pirun nyrkkipelin, maaleja, paperia ja siveltimiä. KIITOS!!!


Kiitokset lastenvankilan väelle! Kivaa oli ja paljon opin uutta! Kiitos koko henkilökunnalle! Asante sana Mahabusi ya watoto!!! Nime furahi sana na nimejifunza mengi sana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti