maanantai 2. joulukuuta 2013

Msamaria


Kävin toistamiseen tutustumassa Msamarian katulapsikeskuksessa, jossa muutama TVL talon vapaaehtoinen työskentelee. Katulapsikeskuksessa majailee keskimäärin 30 lasta jotka ovat iältään 6-16vuotiaita. Arkipäivisin lapsille pidetään koulua, mikäli paikalla on vapaaehtoisia. Osa lapsista käy keskuksen lähellä sijaitsevaa alakoulua. TVL talon vapaaehtoiset ovat hankkineet Msamarian lapsille lahjoitusvaroja joiden avulla moni lapsi pääsee alkuvuodesta kouluun. Alakoulu ei ole maksullinen, mutta koulukirjat, koulupuku ja ruoka tulee jokaisen maksaa itse.

Vasemmalla koululuokka ja tyttöjen huoneet, keskellä kanala ja oikealla keittiö.
Vasemalla keittiö, keskellä vessat ja oikealla toimisto/oleskeluhuone/poikien huoneet.
Ulkokatos jossa on sekä opetusta että yleistä oleilua ja tanssia.
Msamariassa lapset tekevät itse ruuat ja pesevät pyykit sekä siivoavat huoneet ja yhteiset tilat yhdessä aikuisten kanssa. Katulapsia etsitään noin pari kertaa kuukaudessa. Työntekijät kiertelevät katulapsien nukkumapaikoissa ja haastattelevat lapsia iltaisin ja yöaikaan. Työntekijät kertovat Msamarian katulapsikeskuksesta ja sanovat että lapsilla on mahdollista tulla käymään tutustumassa. Mikäli joku katulapsi haluaa tulla asumaan Msamariaan hänet haastatellaan ja kadulle joutumisen syy selvitetään. Useiden lasten kotiin tehdään kotikäynti heti kun se on mahdollista. Useilla lapsilla on perhe mutta syystä tai toisesta lapset ovat lähteneet kadulle. Lapset työskentelevät monissa paikoissa kuten bussiasemilla myyden tavaraa jne ja illan tullen kerääntyvät tietyille kadunkulmille nukkumaan. Osa lapsista käyttää myös päihteitä tai kotona ei ole hyvä asua, joten kadulla asuminen voi joissain tapauksissa olla jopa "parempi" vaihtoehto lapsen näkökulmasta. Katulapset eivät käy koulua, koska ovat päivisin töissä. Osa lapsista on karannut kotoa vaikeiden perhesuhteiden takia ja lopettanut koulunkäynnin jotta saisi rahaa elämiseen. Tästä syystä heitä pyritään motivoimaan tulemaan katulapsikeskukselle jossa he saisivat katon pään päälle, turvallisen elinympäristön, säännöllisen ruuat ja päivärytmin (koulua arkipäivisin jne). Katulapsikeskuksen kautta he voivat saada mahdollisuuden päästä oikeaan kouluun, mikäli koulunkäynnille löytyy sponsori.

Msamariassa lapsille annetaan mahdollisuus olla jälleen lapsi. Lasten kanssa keskustellaan ja heidän ajatusmaailmaan pyritään vaikuttamaan siten että he ymmärtäisivät jälleen ettei heidän vastuullaan ole huolehtia perheen rahahuolista tai muista ongelmista, vaan keskittyä koulunkäyntiin ja tämän kautta saada hankittua itselleen parempi tulevaisuus.

Vierailupäivät Msamariassa olivat täynnä iloa ja riemua. Oppitunneilla lapset olivat motivoituneita ja innokkaita vaikkakin tasoerot olivat mm. matematiikassa ja englannissa suuria. Vähänkin musiikkia kuullessaan kaikki lapset alkavat tanssia, ja hyvin tanssivatkin. Keskuksella on muutamia paikallisia vapaaehtoisia, jotka toimivat päivisin kouluaikoina tulkkina ja muuten auttavat arjen askareissa ja viettävät aikaa lasten kanssa. Osa vapaaehtoisista on itse asunut kadulla ja tästä syystä haluavat auttaa myös muita lapsia siinä missä itse ovat saaneet apua muilta. Msamarian lapset rakastivat kun heitä kuvattiin, joten tässä muutamia otoksia Msamariasta.



Riisin puhdistusta välitunnilla



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti