torstai 10. lokakuuta 2013

Afrikan tähteä ja ilon kiljahduksia

Maanantaina iloiset ja innokkaat oppilaat tervehtyvät minua kun saavuin töihin Mahabusin lapsivankilaan. Tänään olisi vuorossa maantietoa, jota nuoret olivat toivoneet yhdeksi oppiaineeksi. Olin etsinyt tietoja Tansanian naapurimaista ja tulostanut paperit. Porukka jaettiin viiteen ryhmään ja aloitettiin ryhmätöiden teko. Nuoret eivät olleet tottuneita tällaiseen työskentelyyn ja onnekseni minulla oli paikalla muutama vapaaehtoinen jotka toimivat tulkkeina (paikallisia naisia jotka  opiskelevat yliopistossa). Vaikkakin Mahabusissa on muitakin vapaaehtoisia, on tuntien valmistelu ja opetusvastuu täysin minun vastuullani. Muista aikuisista saan tulkkausapua. Hämmennystä herätti kun paperilla oli muutama kuva (lippu, kartta ja pari muuta kuvaa) jotka tulisi leikata paperilta ja liimata isommalle paperille. Tiedot jotka olin etsinyt olivat englanniksi ja joitain sanoja olin kääntänyt swahiliksi. Kaikki teksti tulisi kirjoittaa swahiliksi, huh mikä haaste kun ei ole yhteistä kieltä nuorten kanssa. Kun ryhmätyöt saatiin valmiiksi jokainen ryhmä sai esitellä naapurivaltionsa muille ja muut kirjoittivat muutamia faktoja maista ylös omiin vihkoihinsa.


Iltapäivällä pelattiin vielä Afrikan tähteä ja Unoa. Afrikan tähti ei ollut heille ennestään tuttu, mutta kovin innokkaita pelaajia löytyi heti kun otin pelin esiin laukustani.
Poikien kasvot loistivat kun he saivat rahoja käsiinsä ja salaman nopeasti alkoi rahaleikki. Pojat leikkivät että rahat ovat heidän omiaan ja kaikkien oli vuorollaan saatava rahat käteensä. Päivän päätteeksi päällystin rahat kontaktimuovilla, sen verran kovassa käytössä rahat olivat jo ensimmäisen päivän jälkeen.



Tiistaina oli vuorossa terveystietopäivä. Olin edellisenä päivänä ostanut kaupasta kaikille hammasharjat, hammastahnat, saippuat ja yhteisesti pyykinpesuainetta ison pussin. Opetin monenlaisia terveyteen liittyviä asioita: mm. käy suihkussa 2 kertaa päivässä ja pese hampaat, kasvot myös. Syö monipuolisesti, juo riittävästi vettä. Älä käytä alkoholia, tupakkaa, huumeita ja käytä kondomia. Olin piirtänyt aiheita kuvaavia kuvia, koska en ollut varma onko minulla tulkkia paikalla. Nuoret kuuntelivat tarkkaavaisesti ja keskustelua syntyi monesta aiheesta. Lopuksi vielä jokainen sai kuvan väritettäväksi. Kuvat liimattiin isolle paperille ja viereen kirjoitettiin swahiliksi pari sanaa. Erittäin onnistunut päivä, nuoret tykkäsivät ja itselleni jäi myös hyvä mieli!


Keskiviikkona oli matematiikka päivä. Nuoret ovat hyvin eri tasoisia matematiikassa joten tämä vähän aiheutti haastetta opetuksessa. Osa hallitsee jo hyvin haastavimpiakin kertolaskuja, kun taas osalle plus ja miinuslaskut olivat riittävän haastavia. Koitin seurata kultaista keskitietä ja opettelimme helpohkoja kertolaskuja. Kiertelin siellä täällä koittaen auttaa jokaista vähän. Osaa kyllä nyt ymmärtää ja arvostaa peruskouluopettajia enemmän, koska oli aika haastavaa opettaa niin montaa nuorta yhtäaikaa. Terkkuja vaan kaikille opekavereille!

Torstaina oli vuorossa englanninkielen opiskelua. Opettelimme ruumiinosia, värejä ja sääsanastoa. Lauloimme myös muutamia lauluja ja laululeikkejä, joista erityisesti pää-olkapäät laulu sai hymyn irtoamaan kaikilta. Iltapäivällä pelasimme paahtavan auringon alla tervapataa, joka sai jokaisen nuoren nauraa-kikattamaan ihan tosissaan. Rinkiä juostiin ympäri semmosta kyytiä, että välillä otettiin osumaa ringissä seisojienkin kanssa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti