keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Katuliitujen kummastelua

Maanantaina astelimme Huldan ja Pihlan (jotka ovat myös vankilalla vapaaehtoisina, eivät myöskään opettajia ammateiltaan) kanssa Mahabusiin. Päivän epistola olisi matematiikan tunti. Aikaisemmin pidin yhden matematiikan tunnin yksin ja siitä viisastuneena jaoimme porukan kolmeen tasoryhmään. Annoimme nuorille vapaat kädet valita mihin ryhmään he kuuluisivat: 1) plus- ja miinuslaskut, 2) helpot kertolaskut 3) haastavat kertolaskut ja jakolaskut. Oliko suuri yllätys että suurin osa luokkitteli itsensä ensimmäiseen ryhmään (jos voi tehdä jotain helppoa, miksi ei valita sitä ryhmää...). Pihla oli ensimmäisen ryhmän opettaja ja ohjasi yhden toisensa jälkeen minun ryhmääni jossa harjoiteltiin kertolaskuja. Hulda oli ottanut vaikeimman pestin ja hihitteli kauhuissaan kun nuoret halusivat opetella jakolaskuja, eikä kellään meillä ollut hajuakaan miten jakokulmalaskuja tehtiin. Tauon aikana Huldakin pääsi kärryille ja loppujen lopuksi selvisi että 3 ryhmässä vain 1 osasi laskut ja muut kopioivat laskut häneltä. Semmoista. Itse en ole kovinkaan paljon laskenut kertolaskuja päässä joten oli aika haasteellista tarkistaa kaikkien 10 nuoren laskuja nopeasti. Jälleen hatunnosto luokanopettajille. :)

Tiistaina meillä oli vuorossa englannin opiskelua. Aiheena oli helpot verbit ja niiden aikamuodot. Kovin innokkaasti kaikki opiskelivat jälleen. Iltapäivällä leikittiin jo hittituotteeksi osoittautunutta undulaattilaulua, jota ollaan laulettu englanniksi. Uutena laululeikkinä otettiin Let me see your cheeky monkey johon lisättiin vielä viimeiseksi säkeistöksi Let me see your rock star. Laululeikissä lauletaan ja leikitään mm. apinoita, balleriinoja, krokotiileja ja rokkitähtiä. Ensimmäisellä kerralla laulu hieman jännitti, koska juuri kukaan ei osannut sitä laulaa, mutta lopulta isoimmatkin saatiin mukaan hauskanpitoon ja hymy korvasta korvaan vähintäänkin oli jokaisen kasvoilla. Tästä riemastuneena opettelimme vielä ponileikin englanniksi. Tämä oli hauskaa siksi että kaikki nuoret rakastavat tanssimista! Laululeikissä seistään piirissä ja jokainen pääsee vuorollaan tanssimaan ja lopulta kaikki tanssivat. Hauskaa oli!!! Leikimme myös rikkinäistä puhelinta suomeksi, swahiliksi ja englanniksi. Oli aivan järjettömän hauskaa! Nuoret eivät olleet koskaan leikkineet rikkinäistä puhelinta ja tykkäsivät kovasti!

Kummastusta aiheutti kun annoimme katuliidut ja luvan piirtää vankilan asfalttipihaan. Ilmeet olivat epäluuloisia ja heti nuoret alkoivat kysellä oliko johtajalta kysytty lupaa piirtämiseen. Kerroin että lupa on myönnetty ja ihmeissään nuoret alkoivat piirtää pihaan kuvia. Ei aikaakaan kun piha täyttyi värikkäistä kuvista. Safariauto ajeli Serengetillä ja linja-auto matkustajineen oli matkalla Ngorongoroon. Villieläimiä löytyi myös monenlaisia! Eri maiden lippuja ja telkkari jossa oli joku toimintaelokuva käynnissä.

Tässä matkustaa ihmisiä Ngorongoroon. Ylhäällä poikittain on erään pojan äiti.

Eräs nuori halusi piirtää talon. Ilmeisesti haaveilee kotiin paluusta tai omasta kodista.

Asfalttipiha täyttyi nopeasti erilaisista kuvista
 KIITOKSET KAIKILLE LAHJOITTAJILLE! Tiistaina luovutin kasaan saadut rahat vankilan johtajalle joka sanoi että alkaa heti hoitamaan keittiön ilmanvaihtoremonttia eteenpäin.

Keskiviikkona aloitimme opetuksen aamusta ja heti alkuunsa yllätyin positiivisesti, koska luokkahuoneeseen asteli johtaja kolmen remonttimiehen kera. Keittiöremontti alkoi äänekkäästi keittiön katon hajottamisella. Remonttimiehillä ei työturvallisuus ollut ihan vimpan päälle, koska heillä ei ollut sen kummempia rakennustelineitä vaan kantoivat keittiöön pöydän ja laittoivat sen päälle tuolin ja alkoivat takoa välikattoa säpäleiksi. Mutta siis näin nopeasti voi asiat tapahtua Afrikassa, kuvitelkaa! Seuraavana päivänä kun rahat on kasassa, alkaa tapahtua. Uskomatonta! Tänään opiskeltiin sitten Itä-Afrikan ja Etelä-Afrikan maita ja lippuja. Kaikki tällainen vaatii meiltä "opettajilta" hieman ennakkovalmisteluja. Lippumuistipeli oli jälleen hittituote! Peli kuin peli, niin kaikki tykkäävät.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti