maanantai 9. syyskuuta 2013

Seikkailua vedenalaisessa maailmassa

Viime päivinä olen kaynyt ihastelemassa vedenalaista maailmaa. Aloitin Advanced adventurer kurssin (SSI). Tämä tarkoittaa sitä että voin kokeilla 5 eri sukellusta ja miettiä mitä erikoiskursseja haluan alkaa suorittamaan. Mikali haluan advanced pätevyyden, täytyy olla suoritettuna 4 erikoiskurssia ja yhteensa 24 sukellusta. Koska en tiennyt mitä erikoiskursseja haluaisin tehdä, halusin tehdä advanced adventurer kurssin. Jo heti ensimmäinen sukellus muistutti mieleen, että miksi tanne asti kannatti tulla! Uskomaton fiilis päästä näkemään satoja erilaisia kaloja, koralleja jne. Väriloisto on huumaava ja ei voi kun kerta toisensa jälkeen ihastella vedenalaisen maailman huumaavaa kauneutta.

Toissapäivänä ensimmainen sukellus oli navigaatio. Partiolaisena olen suunnistanut paljonkin, tosin vaihtelevalla menestyksellä (heh), mutta kun kompassin saa käteensa ja sen kanssa pitäisi sukeltaa veden alla onkin se hieman eri juttu. Erityisesti jos näkyvyys on huono, on suunnistamisen taito erittäin tärkeää. Harjoittelimme siis 45minuutin uppeluksissa olon aikana muutamia eri harjoituksia, mm. suunnan ottoa ja asteluvuilla suunnistamista. Toinen sukellus samana päivänä oli nosteenhallinta, jossa idea on se että osaisi mahdollisimman hyvin hallita tasapainoa ja kehoaan veden alla. Veden alla kun voi olla vaikka pää alaspain melkein paikoillaan tai henkityksellä säätelemaan meneeko ylös vai alas. Kuulostaa haastavalta, mutta sain kouluttajalta loistavaa palautetta, olin kuulemma erinomainen nosteenhallinnassa! Huippuoppilas! :)

Eilen sukellusvuorossa oli 2 syvasukellusta. Syvasukelluksessa sukelletaan 30 metriin. Tämä aiheuttaa lisahaasteita sukelluksen suunnittelulle, koska kun ollaan syvälla, on syvallä sukelluksen aika tallöin lyhyempi ja mukana pitää olla mm. varailmanlähde. 30metrissa monelle tulee myos narkoosin oireita. Tätä testattiin matematiikkatehtavillä. Itse en huomannut mitään narkoosin oireita, mutta voihan olla etta niitä oli, mutta en vaan osannut tunnistaa niita. Lisatietoa googlaamalla "typpinarkoosi". Toinen sukellus eilen oli myös syväsukellus yhdistettynä valokuvaukseen. Huomasin että on erittäin hankalaa kuvata liikkuvia kohteita, siis kaloja, koska niita pitäisi päästä mahdollisimman lähelle ja kuvaa otettaessa pitaisi pysya paikallaan ja muistaa hengittaa, huh haastavaa! Kuvailin välillä mitä sattuu :D mutta kivaa oli ja osaapa arvostaa valokuvaajia, jotka ottavat upeita kuvia. Tässä pari kuvaa.




Tänään illalla on luvassa vielä yosukellus, joka nimensä mukaisesti tehdään taskulamppujen kanssa yöllä. Jännää se on siksi että yöllä liikkuvat eri kalat kuin päivällä. Tähän asti olen nähnyt mm. angelfisheja (jotka ovat mielestani kaikkein hienoimpia kaloja), mureenoita, triggerfisheja, parrotfisheja, nudibrancheja, ja vaikka ja kuinka paljon muita kaloja!

Aurinkoa ei pysty ottamaan, koska nahka palaa täällä helteessä. Veden lämpötila on +30C ja ilman lämpötila viela enemmän, eli suojakerroin 50 on ollut hyvässä käytossä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti