sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Hihittelyä

Hassuja nuo kiinalaiset (kaikella kunnioituksella, mutta) tänään kun oltiin sukeltamassa ja odoteltiin siinä sukellusten välissä että pinta-aikaa tulee tunti täyteen seurasin mielenkiinnolla, kun kiinalaiset leikkivät vesileikkejään. Suuri osa kiinalaisistahan ei osaa uida, joten sukeltaminen ei ole heitä varten. Onneksi Indonesia on "no problem" (ei ongelmaa) kansaa täynnä ja innovaatioita syntyy. Täällä voi nimittäin käydä merenpohjassa "sukelluskävelyllä" niin, että laittaa päähän painavan sukelluskypärän ja laskeutuu max 5 metriin portaita pitkin. Pohjassa yksi sukellusopas valvoo, ettei mitään ongelmia tule. Siellä sitä sitten voi katsella kaloja ja riuttaa paikoillaan (tai voi siellä kai pari askeltakin ottaa) pari minuuttia, jonka jälkeen onkin jo seuraavan vuoro. Vesiskootterillakin pääsi ajelemaan myös niin, että oli kuski ja sai itse vain istua kyydissä. Samaan all inclusive pakettiin kuului myös banaanilaivassa istuminen ja kumilautalla vedettävänä oleminen, kun vene veti näitä eteenpäin. Snorklaaminen tapahtui sekä pelastusliivien, pelastusrenkaan että rajatun alueen + snorklausoppaan johdolla. Jännää, eikö vaan! Sukellusoppaani kommentoi touhua siten, ettei itse uskaltaisi mennä sukelluskävelyyn, koska sukellus on hänen mielestään turvallisempaa :) Minun kanta on se, että jokaiselle jotakin!

Turisteille olen nähnyt myös isoja ja pieniä veneitä joissa on lasipohja, jos ei viitsi kastua. Tänne saarelle tehdään päiväristeilyjä Balilta ja laiva ankkuroi itsensä laiturikompleksiin lähelle rantaa. Tässä laiturihässäkässä on aurinkotuoleja, ravintola ja vesiliukumäki johon laitetaan vesi valumaan aina kun asiakkaita riittää. Myös vesiskoottereilla voi vedellä sielunsa kyllyydestä. Tällaisen reissun hinta ei olisi kaltaiseni reppureissaajan mieleen, mutta hauskaa siellä laivalla näyttää ainakin olevan.


Kun tuossa aiemmin rienasin, ettei täältä saa kunnon kahvia, niin olin väärässä. Bali Eco Deli tarjoilee loistavaa kahvia ja lisukkeeksi monenlaista kakkua, keksiä, mysliä, hedelmäsalaatteja jne. Ehkä hieman kalliimpaa kuin bali kahvi mutta 100 kertaa parempaa :)

Eilen illalla kun aallot olivat mielettömän isot ei iltapäiväsukelluskestani tullut mitään, koska kaikki sukellukset peruttiin myrskyn vuoksi. Täytyi siis keksiä muuta mukavaa. Menin siis hierojalle. Kokovartalo hieronta maksoi n.7€/h. Thaimaaseen verrattuna se oli hieman hellävaraisempaa, hieroja ei missään vaiheessa seisonut selkäni päällä tai vedellyt raajoja ties minne. Thaimaassa käytettiin viilentävää salvaa, täällä rutkasti öljyä. Pidin molemmista, sekä täällä että Thaimaassa. Vaikkakin molempien hierontojen jälkeen selkäni oli kuin joku olisi hakannut minut, mutta niin se on Suomessakin jos ei ole käynyt hetkeen. 

Tänään näin kun kylän hindutemppelissä lapset opettelivat soittamaan seremonialauluja, rummutus ja kilkatus oli kyllä kivan kuuloista!



Sukeltamisesta vielä. (jos kyllästyttää skippaa tästä eteenpäin ;) Olen siis nyt sukeltanut 7 dyykkiä ja huomenna olisi vielä 2 tiedossa. Bali Diving Academy Lembongan on ollut erinomainen valinta. 1 sukellus maksaa n. 30€, eli hieman kalliimpaa kuin Thaimaassa, mutta onpa hyvä palvelu. Kun sukeltaa fundiveja (hupisukelluksia) ei ennen sukellusta tarvitse kuin vetää märkäpuku ja kengät jalkaan. Firma on jo kantanut BCD:n (liivin), painovyön, tankit, maskit ja räpylät veneeseen. Toki jokaisen vastuulla on tarkistaa kamppeet ennen mereen menoa huolellisesti. Tankkeihin laitetaan 200baria tai joskus enemmänkin, eli aika hyvät on oltavat! Toisaalta täällä kyllä kuluukin enempi ilmaa, koska virtauksia on huomattavasti enemmän kuin Thaimaassa. Eurooppalaisen sukelluskoulun valinta on mielestäni suositeltavaa täällä "no problem" maassa, hommat hoidetaan ainakin niin kuin kuuluu. Oppaat osaavat hyvin englantia ja ovat varmasti ammattitaitoisia ja kokeneita. Suomalaista sukellusopasta ei ole tullut vastaan, mutta ei ole kyllä ketään suomalaisia turistejakaan näkynyt koko 5 päivän aikana. Saksalaisia ja ranskalaisia on paljon. Jään alla sukeltamista moni paikallinen ihmettelee, hullun rohkeaa kansaa suomalaiset sukeltajat (jotka siis sukeltavat Suomessa). Itse en ole kovin vakuuttunut Suomessa sukeltamisesta. Täällä veden lämpötila kun on paljon kylmempi kuin Thaimaassa, eli n. 27C ja se tuntuu joskus TOSI JÄÄTÄVÄN KYLMÄLTÄ! Varsinkin jos on virtauksia, niin menee aivan kananlihalle välillä. Hassua eikö!? Ja jos Suomessa veden lämpötila on 27C niin sehän on ihanan lämmintä!

Mantoja ja Mola molaa ei toistaiseksi bongattu, huominen vielä mahdollisuus, kun sukellan pari sukellusta vielä huomis aamuna, sitten suuntaan iltalaivalla takaisin Sanuriin ja sieltä ylihuomenna Tulambeniin Pohjois-Balille Liberty hylkyä katsastamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti