tiistai 10. syyskuuta 2013

Yösukellus

Yösukellus oli jännää. Kasattiin sukelluskamat rannassa ja hypättiin pieneen paattiin jolla ajeltiin muutama sata metriä rannasta. Sitten tankit selkään, taskulamput päälle, valomerkkien kertaus ja menoksi. Pimeässä uiminen on aika jännää ja niin oli pimeässä sukeltaminenkin. Meillä oli todella tehokkaat taskulamput jokaisella joten niillä piti vähän katsoa minne sihtasi. Itseään tai toista ei kannata osoittaa lampulla, tai ei näe minuuttiin mitään, eikä myöskään kaloja saa suoraan osoittaa, koska ne hämmentyvät ja voivat alkaa uida ympyrää. Barracudat ovat keksineet tästä helpon saalistuskeinon, ne kuulemma uiskentelevat yösukeltajien ympärillä ja syövät ne kalat joihin valokeila osuu. Me tosin ei nähty barracudia lainkaan.

Yöllä on paljon rauhallisempaa ja hiljaisempaa kuin päivällä. Suuri osa kaloista nukkuu, myös triggerfishit, jotka ovat ikäviä rähisijäkaloja, jota oikeasti saa vähän pelätä.

Yösukellus tehtiin Sairee riutalla ja näimme monta rauskua (blue-spotted stingray), pallokaloja ja ison punaisen erakkoravun joka kantoi isoa kotiloa selässään. Merisiilit olivat lyllertäneet (vai voiko sitä sanaa käyttää merisiilistä?) koloistaan ja patsastelivat suurina laumoima hiekkapohjalla. Vaikka merisiilejä näkee päivälläkin, olivat kookkaimmat yksilöt lähteneet liikkeelle, ja niiden kanssa sai olla varuillaan, kun sukelsi matalassa vedessä.

Yösukelluksellla kokeiltiin myös navigointia, joka oli huomattavasti haasteellisempaa kuin päiväaikaan. Yksin pimeässä vedessä sukeltaminen (vaikkakin vain lyhyen matkan) oli aika kuumottavaa, mutta onneksi mitään sen kummempaa vaaratilannetta ei olisi voinut syntyä sillä muita sukeltajia on vaikeampi hukata yöllä kuin päivällä, koska lamput ovat niin tehokkaat että niiden perusteella jo löytää muut.

Hieno, vaikuttava ja rauhallinen kokemus, suosittelen muillekin! Itselläni tosin oli vähän ongelmia painojen kanssa (joita oli liian vähän) ja matalassa vedessä pimpahdin aina pintaan ja huomasin sen vasta siinä kohtaa kun en enää päässyt eteenpäin vaikka polskin ja huomasin että "jaa olen taas noussut pintaan" :) Matalassa vedessä kun sukeltaa, riittää ilmaa pidemmäksi ajaksi joten sukellusaika oli 54 minuuttia ja ilmaa vielä jäikin tankkiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti